Person of Interest ve Watch Dogs Benzerliği

Person of Interest izleyenler bilir, milyarder ve bilgisayar dehası Harold  Finch'in yazdığı, suçluları fark edebilen bir güvenlik kamerası yazılımı, devletin bu yazılımı kullanarak sadece büyük suçluları ve terör olayları ile ilgilenmesinden ufak çaplı suçlar için eski özel kuvvet askeri John Rees ile birlikte bu suçları engellemeye çalışıyorlar. Bu yazıda da bu iki yapımın ne kadar birbirine benzediğini konuşuyoruz.

Watch Dogs'da her şeyin aslında birbirine ne kadar bağlı olduğunu fark eden büyük şirketler bir araya gelerek  "CtOS" (Merkezi İşletim Sistemi) adında sistemi oluşturdular. Bu sistem sayesinde trafik lambaları, cep telefonları ve daha birçok elektronik cihaz tek merkezden yönetilmeye başlandı. Oyunun ana karakteri Aiden Pearce ise bu sistemi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya başlıyor.

Jim Casizzle Jim Caviezel animated GIF
"Sizi hayata bağlayan o kişiyi bulduğunuzda bambaşka biri oluverirsiniz... Daha iyi biri... Ama o kişi sizden alındığında, o zaman neye dönüşürsünüz?"
-John Rees (Person of Interest)







"Teknoloji ilerledikçe insanların kendilerini güvende hissetmesi ne kadar da komik. Tek bir insanın parmağını ucuyla, güvendikleri oyuncaklarına neler yapabileceğini bilseler evlerinden dışarı adım bile atamazlardı. Ama bilmiyorlar. En küçük sırlarını ifşa edene, en karanlık köşeye tıktıkları paraları alana kadar da bilemeyecekler. Şehrin tüm insanlarını parmağımın ucunda oynatabilirim. Bunun beni süper kahraman mı, yoksa azılı bir suçlu mu yaptığını henüz keşfedemedim. Bildiğim tek şey bu şehirdeki en güçlü insan olduğum"
-Aiden Pearce (Watch Dogs)


Person of Interest ve Watch Dogs arasında gördüğüm benzerlikler sadece güvenlik yazılımı değil, iki karakterinde yazılım sayesinde cinayetleri önceden engellemeye çalışması, iki karakterinde yakınlarına zarar verilmiş olması, Person of Interest'de hacker Harold ve genelde suikast yaparak çalışan John Rees'in Watch Dogs'da tek bir karakterde birleşmesi.


Watch_Dogs                                                                       Hack the System

Genelde oyun incelemeleri hakkında yazılan yazıların çoğu oyunun karakterleri ve hikayesi hakkında bilgilendirmek için yazılır. Bu seferlik bu kalıbın dışına çıkalım.

Watch Dogs, E3 expo'da ilginç tanıtım videosunu yayınladığında fuarın en çok konuşulan oyunlarından biri olmayı başarmıştı, dikkat çekmekle beraber beklentileri de çok yükseltti. 

Chicago'nun ortasında gri şapkalı, uzun paltolu  Aiden Pearce şu ana kadar yönettiğim en havalı karakter. Suikastçı bir hacker için daha uygun görünüş olamaz. Hadi spoiler olmasın diye hikayeden ve yan karakterlerden bahsetmiyorum, rahat rahat okuyun.

Oyunda bizim en değerli eşyamız telefonumuz. Gerçek hayatta çoğumuzun gün içinde saatlerce kullandığımız canımız ciğerimiz akıllı telefonlarımızı karakterimiz twitler atmak veya check-in yapmaktan farklı bir şekilde kullanıyor. Hayır, çok daha farklı...

Telefonunuzu kullanarak köprüleri kapatın, trafik lambalarıyla oynayarak kazalara yol açın, elektrik trafolarını patlatın, tüm bu özellikler ve daha fazlası düşmanınızdan kaçmanıza veya onu yakalamanız da işinize yarıyor. Telefonun özellikleri bunlarla sınırlı değil yolda yürürken müzik açabilirsiniz, araba isteğinde bulunabilirsiniz veya "AR" (zenginleştirilmiş gerçeklik) oyunları oynayabilirsiniz.


 Daha fazlasını merak ediyorsanız Turuncu Levye'nin yaptığı ayrıntılı incelemeyi okuyabilirsiniz.

Yararlanılan linkler
http://tr.wikipedia.org/wiki/Watch_Dogs
http://www.turunculevye.com/incelemeler/goster/watch-dogs-inceleme
http://tr.wikipedia.org/wiki/Person_of_Interest
http://tr.watchdogs.wikia.com/wiki/Aiden_Pearce


watchdogs animated GIF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder