İfade Edemediğimiz 10 Psikolojik Durum

Herkes iyi veya kötü hissetmenin ne demek olduğunu anlar. Peki neden aşağıda ki duygusal durumları ifade etmek için kelime bulamıyoruz? Aşağıda ki  5 sorunu belki yaşamışsınızdır ama nasıl ifade edeceğinizi bilmiyorsunuzdur işte size 5 rahatsızlık...

1.Disfori: Genellikle psikolojik bozukluklar için kullanılan disfori, huzursuzluk, enerji azlığı, anksiyete ve belirsiz üzüntüler içeren genel bir durumdur. Üzücü bir durum, aşırı can sıkıntısı, yada depresyona yanıt olarak hissedilir.Çikolata, kahve veya daha güçlü bir uyaran sizi daha iyi hissettirebilir.

2.Büyülenme: Psikoloji profesörü W.Gerrod Parrot bu rahatsızlığı alt kategoriye sahip bir durum olarak ifade ediyor. Duygular neşe ve öfke olarak hissedilir. Bir konser, bir film başlarken, bir roket kalkarken, büyük bir ulusal savaş anlatılırken, tüm dikkatinizi çeker ve ruh halinizi muazzam boyutlara yükseltir.

3. Normopati: Psikiyatrik kuramcı Cristopher Bollas toplumsal normlara odaklanmış insanları tanımlamak için normopati fikrini icat etti. Normopatik kişi genellikle sağlıksız bir yapıya sahip hiç bir kişiliğe sahip olmayan ve sadece toplum tarafından beklenileni (belirlenileni) yapar. Birçok kişi yeni bir sosyal ortama uymaya çalışırken bunu hisseder.


4.Abjeksiyon: Abjeksiyon'u tanımlamanın birkaç  yolu var, Fransız filozof Julia Kristeva bu duygunun ne anlama geldiğinin kitabını yazdı. Kısaca bize benlik duygumuzun sınırlarını sorgulamamıza neden olur. Genellikle korkunç bir şey gördüğümüzde hissederiz. Klasik bir örnek, ceset gördüğümüzde veya açık bir yara gördüğümüzde hayatımız boyunca hissedeceğimiz aşırı korku hissine neden olur.

5.Yineleme Saplantısı: Adından da anlaşılacağı üzere yineleme saplantısına, gece yatmadan önce pencerelerii kapıları, fırını vb. şeyleri kontrol ederken anormallik seviyesinde dikkat etmek, arabayla hep aynı yoldan gidip gelmek, okunan bir sayfayı defalarca okumak gibi avranışlarda bulunulur. Bunlar yapılmadığında korku ve anksiyete belirtileri gösterilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder