Başarısızlık Korkusu

Başarısızlığı 'Başarmak için başarısızlığa uğramak gerekir. Böylece bir daha ki sefere ne yapacağınızı bilirsiniz.' diyerek açıklayan Anthony D'Angelo bana göre bu korkuyu yenmek anlamamız gereken en önemli laflardan biridir. Gelin tam olarak nereden başlamamız gerektiğine bakalım.


İnsanoğlunun her korkusunun altından pek çok karmaşık sebepler yatar bunu bir blog yazısında açıklamak ne kadar mümkün olmasada bu yazı kendinizi tanımaya başlamak ve düşünmek için önemli bir başlangıç olacak.

Başarısızlık korkumuzun temelinde ne olduğunu anlamamız için kendimize bazı sorular sormamız gerekir örneğin 'Başarısızlıktan korkmamın nedeni çevremdeki insanların beni başarısız biri olarak tanımasından korkmam mı?' eğer bu sorunun cevabını tam olarak veremiyorsanız bunu düşünün; Eğer başarısız olursam ve benden başka kimsenin bundan haberi olmayacağını bilirsem yinede denemekten korkar mıyım? Büyük ihtimalle buna yanıtınız 'korkmam' olacaktır. Ancak bu sonuca varmak korkumuzu yenmemizi sağlayacaktır. Korkuyoruz çünkü insanların bizi başarısız biri olarak görmesini istemiyoruz.

Başarılı insanların hayatlarını inceleyin. Hepsinde ortak göreceğiniz şey iki temel harekettir. Birincisi 'çok çalışmak' ikincisi ise 'yapılan hatalardan ders çıkarmak'.

Vazgeçme!
Başarılı olmak için bir işe başladığınızda yapabileceğinizin en iyisini yapın ve bu süreçte bütün başarısızlık düşüncesini aklınızdan atın çünkü bunu düşünmek performansınızı düşürmekten başka hiçbir şey yapmaz. Sonucu değiştirmeyecek şeylere üzülmeyi bırakın ve vazgeçmemeyi bir hayat biçimi haline getirin. Etrafınızda vazgeçenleri gördükçe yaptığınız şeylere daha çok tutunun.

Olumsuz düşünmeyi bırak!
Yaptığınız işi planlarken bir adım geriden bakmamız gerekir, büyük tabloyu görmeliyiz. Planınızı iyi yaptıktan sonra başlayın ve sadece o an yapmanız gereken işi düşünün. Önünüzdeki uzun süreci düşünmek beyninizi başarısız olacağınızı düşünmeye yönlendirir. Bir yemeği yerken nasıl parça parça yiyorsak yaptığımız işide adım adım, kararlı ve vazgeçmeden ilerleyerek bitirmeliyiz. Bunun sonucunda başarısız olursanız tekrar deneyin burada vazgeçmemeniz gereken tek şey çok çalışmaktır.

Başarılı bir insanla konuştuğunuzda size vereceği tek cevap sadece, çok çalıştım olacaktır.  Yaptığınız en küçük hatadan bile ders çıkarın. Başarısızlıktan korkan insanlar başarısız olduklarında bu gerçekten kaçarlar ve bunun üstüne düşünmezler bu da onlara aynı hatayı tekrar yaptırır. Gerekirse başarısız olduğunuz şeyi not alın ve altında bunun nedenini yazın. Bu noktayı size Colin Powell'ın sözüyle açıklamak istiyorum; Başarının bir formülü yok. İyi hazırlanmanın, çok çalışmanın ve başarısızlıklardan öğrenmenin dışında.

Kendinizi tanıyın, iç sesinizi dinleyin ve her zaman kendinize zaman ayırın. Düşüncelerinize önem verin bunların hepsinin yöneticisi sizsiniz yapmanız gereken şey ise algılamak. 'Unutmayın başarı bir olaydır, kişi değil.' (Zig Ziglar)

Bu içerik 'Agent-Tr Blog' yöneticisi tarafından 23Aralık2016 tarihinde oluşturulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder