Facebook Nasıl Para Kazanıyor? Bölüm 1

Facebook kullanıcıları 1.5 milyar sayısını aşalı çok oldu. Yani neredeyse dünyadaki her 80 insandan 15 i facebook kullanıcısı. Bu gerçekten büyük bir rakam ve sadece reklam geliri sektörünün büyük bir kısmını tek başına kaplamasına yeter. Ama Facebook'un en büyük gelir kaynağı reklamlar mı? Yoksa reklamlar ve satış ortaklıkları sadece buzdağının gözüken yüzü mü?




Bugün 1 Şubat 2017 ve Facebook'un NASDAQ piyasasında işlem gördüğü fiyat an itibariyle 130.32$. Hacmi ise 370 milyar doları geçmiş durumda. Harvard Üniversitesindeyken yaptığı bu girişim başarılı olunca okulu bırakan Mark Zuckerberg'in kişisel serveti ise 50 milyar doları aşmak üzere. Peki Facebook bu hacme nasıl ulaştı...

Facebook Inc.  Nasdaq Hisse Değeri
Facebook köşe reklamları için yabancı firmalar Facebook'a para öderler. Çalışma mantığını basit bir şekilde anlatalım. Genelde 2 tür köşe reklamı karşımıza çıkar firmanın kendi sitesi için yapılan reklamlar ortalama her kullanıcı tıklaması için 1$ öder, firmanın facebook adresine yönlendiren reklamlar ise ortalama 0.5$ dolar tutar. Aradaki fark ise reklamın kullanıcıyı facebook dışında bir siteye yönlendirmesi yüzündendir. 

Oyun Gelirleri

Facebook'un en bilinen oyunlarından olan FarmVille ise yaklaşık 300 milyar dolar kazandırmıştır. Facebook  gösterilen gelirlerinin yaklaşık %85 ini reklamlardan kazanır. Geliri daha anlaşılabilir olması için bir yılda ne kadar kazandığını söyleyelim, Facebook'un 2014 yılında reklamlardan elde ettiği gelir 10 milyar doların üstünde olmuş. 




Bir örnekle açıklayalım Zynga şirketi Facebook'un en büyük oyun üreticilerinden biri. Yaptığı CityVille,  FarmVille gibi çok başarılı oyunlar yanında ZyngaPoker gibi bağımlılık yaratan oyunlar yaratmıştır. Facebook'un kazancı ise tam olarak Zynga'nın elde ettiği gelirlerin %30'u. Ve diğer oyun firmaları içinde aynı kesinti söz konusu.


Ortaklıklar

Aynı zamanda Facebook büyük firmalar ile ortaklık yapar bunlar hepimizin bildiği Nestle, Turkcell, Vodafone, EA Games, Starbucks gibi firmalar belki %5 i bile değil. 




Ortalama bir Facebook kullanıcısı ne kadar kazandırıyor?

2015'de hesaplamalara göre Facebook ocak ayından şubat ayına kadar her bir kullanıcısından 2.5$ dolar kazanmış. 1.5 milyar aylık aktif kullanıcıyı göz önünde bulundurursanız kazancı düşünebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder