Apple'ın İlk Reklamı: 1984

Apple'ın ilk reklamı Jobs yine yapmış yapıcağını dedirtiyor.                

Mesajı anlamak için (İzlemeden Okuyun):
1984 George Orwell'ın yazdığı; konusu komünizme karşı sosyalist bir eleştiri olduğu sanılmaktadır. Yazılma amacı bir yana bu kadar sansasyonel bir roman olması başarısının kanıtıdır. Tek bir partinin yönetimindeki (Büyük Birader ekranda konuşan adam) korku, propaganda ve beyin yıkama ile halkın manipüle edilmesidir.



Burada dönemin en çok satan bilgisayar markası olan IBM  şirketinin insanları sıradanlaştırdığını, beyinlerini yıkadığını anlatmaktadır,  Apple'ın Macintosh'u çıkardığını ve  1984 yılının neden 1984 yılı gibi olmayacağına gönderme yapıyor. 

Reklam izlendikten sonra Apple sirket yönetim kurulu bu reklamı beğenmeyip reklamı iptal etmek istiyor. Steve daha önceden kanaldan reklam için saniyeleri satın aldığından kanal parayı iade etmiyor. 

Reklam Super Bowl (Her yıl düzenlenen Amerikan Futbol Ligi Şampiyonluk maçı) öncesi yayınlanıyor. Reklam o kadar çok beğeniliyor ki ayrıca Tv kanalları bu reklamı defalarca kez haberlerde tekrar yayınlıyor, reklam aylarca konuşuluyor ve Apple milyonlarca dolarlık bedava reklam yapmış oluyor.

Şunları biraz oku da kültürün gelişsin:
10 Psikolojik Rahatsızlık
Milgram Deneyi
Mandarince Öğrenmek 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder